Att arbeta med stora maskiner

maskiner_

För många har det varit en dröm sedan barnsben att få arbeta med att köra riktigt stora maskiner när man är gammal nog att arbeta. Det kan handla om allt från att köra sopbil till dumper eller att driva sin egen gård med traktorer och skörderedskap.

För många börjar drömmen bli verklighet när det är dags att söka sig till gymnasiet, kanske har man någon bekant som man fått följa med ut i skogen för att arbeta med avverkning för att sedan själv söka till skogsbruksgymnasium eller så är man mer allmänt intresserad och går en fordons linje för att sedan välja att ta lastbilskort. Vem vet när du provat på ditt drömyrke ett tag och du ser potentialen så kanske det är dags att själv skaffa dig en egen maskin och ta på dig egna jobb.

Många stora maskiner idag till exempel inom gruvindustrin sköts av datorer och personal som sitter i ett kontrollrum och sköter arbetet via datapaneler och tv-skärmar där obemannade fordon såsom exempelvis laddnings- och borriggar styrs via en joystick eller en mus. Tekniken har verkligen gått framåt och här handlar det givetvis mycket om säkerheten men även här finns vanliga lastare och lastmaskiner som arbetar med mineral och malmbrytning ovan jord i dagbrottet.

 

Comments are closed.