Köpa stora maskiner

Det finns flera anledningar varför privatpersoner ska äga stora maskiner: skötsel av bondgården, sköta sin egen skog eller göra stora renoveringsprojekt på huset. Att ta steget och faktiskt köpa ett stort fordon väcker en del frågor.

Hur stor budget har du?

Man kan inte låna pengar till allt. Till viss mån måste man se till att ens privatekonomi håller för den fordonsinvestering som du tänker göra. Stora maskiner innebär stora pengar. Ska men ha en fabriksny skogsmaskin får man räkna med en stor summa pengar.

Många fall behöver man ta lån för att finansiera köpet. Tänk då på vad som kan användas i säkerhet för lånet för att kunna förhandla till den bästa möjliga räntan. Banker vill ju ha så låg risk som möjligt och det är stor skillnad att ha en maskin som säkerhet som till exempel en gård.

Kan begagnat vara svaret?

Det medför så klart en del risker att köpa begagnat. Har du budgetera för detta kan du kontakta leverantörer och återförsäljare av fordonet. De kan också vara i branschen att sälja iväg begagnade maskiner som de en gång sålt som nya. Om man går den vägen blir köpet tryggare: maskinen är då kontrollerat och värderat, samt brukar det alltid ingå en garanti.

Kom dock ihåg att om du köper begagnat från en privatperson har du inte samma säkerhet eller fördelar. Du kan till exempel inte avskriva moms när du köper något från en privatperson. Bokföringen av kostnaden kommer att göras som vanligt, bara utan moms. Det är också väldigt viktigt att skriva ett ordentligt kvitto om man köper privat, något som många tyvärr glömmer.

Hur ska du underhålla den?

Ett stort fordon behöver underhållas på samma sätt som en bil eller lastbil. Den ska tvättas och rengöras, få kontinuerlig service och besiktas så det är säkert att bruka den. Om du saknar kunskaper om maskinen (utöver att kunna köra den) behöver du får experter som tittar på den. Det gäller att se hur detta går till i din omgivning. Kan kunniga personer komma ut till dig och gå igenom maskinen eller måste den fraktas till en verkstad?

Kolla också upp vilka typer av underhåll som du kan göra själv. Att tvätta av maskinen då och då är inga problem. Kanske kan du få en genomgång under köpet om de viktigaste delarna och hur man håller motorn i trim. Dessa gratiskunskaper är guld värda i det långa loppet så var inte rädd för att fråga och fråga och fråga.

Comments are closed.