post by admin | | 0

Rätt kompetens till ditt fordon

2022658-pilot-training

Drömmer du om att bli lokförare eller kanske pilot? Att lära sig ett yrke där man framför något typ av fordon, vare sig det handlar om att man är på marken, i luften, till sjöss eller på räls så är rätt utbildning viktigt.

Genom att utbilda sig inom den kategori som intresserar dig har du tagit ett steg till att uppnå det du önskar jobba med, bidragit till att säkra yrket och blivit attraktiv på arbetsmarknaden. Det är därför viktigt att du hamnar rätt redan från början och väljer rätt utbildning.

Att hitta rätt bland certifikat och intyg, körkort och krav kan vara en djungel och är tidskrävande och ibland inte alldeles lätt. När du väl hittat det du önskar att utbilda dig inom så brukar det ta både tid och pengar för att genomföra utbildningen, det är ju någonting som du naturligtvis förväntar dig att få tillbaka, men ibland kan vägen dit bli lång om du gör felaktiga val under färden.

Drömmer du om att jobba som pilot och flyga jorden runt? Det är många steg att ta sig igenom, det krävs en del kunskaper i matematik och engelska. Du kommer även att få göra en del antagningstester. Flygets universella språk är engelska och det är många förkortningar som t ex ATC, IFR och VFR. Kanske har du  redan tagit första steget och innehar en sk PPL (private pilot licence), det är en licens som gör att du kan låta dina vänner och bekanta åka med dig, men ingen kommersiell verksamhet får förekomma. Du kommer att få genomgå hälso undersökningar där ett stabilt psyke och god fysik är ett måste.

Som lokförare behövs en grundutbildning med både teori och praktik, vissa kanske kräver att du har en godkänd lokförarexamen för att bli antagen. Har du en tjänst hos SJ får du ett förarbevis som du måste ansöka om själv. Det kan du göra på den här sidan.

Ditt yrke som fordonsförare har betydelse för trafiksäkerheten inom järnväg, spårvagn och tunnelbana, det krävs att en del hälsokrav  uppfylls. Syn och hörsel får inte vara nedsatt så att det kan uppstå situationer där du eller någon av resenärerna skadar sig.

För att framföra fordon såsom bilar, lastbilar, truckar, traktorer, buss och motorcykel (A, B, C, D-körkort) krävs olika körkort och förarintyg av varierande svårighetsgrader. Innan du får ta ditt körkort eller förarbevis krävs att du har uppnått en vis ålder, även hälsodeklaration måste lämnas och att du är lämpad för att ta dig an uppgiften att framföra ett motorfordon. Vid utbildning av körkort får du varva både praktiska och teoretiska kunskaper. Du genomgår två olika sorts prov, dels teoriprov där du visar din kunskap av trafikregler och vägmärken. Därefter brukar det vara vanligt att man får göra ett körprov som visar att du kan hantera bilen ute i trafiken och följa reglerna.

Cykel räknas till fordon men där behövs varken intyg, certifikat eller körkort. Mopeder, fyrhjulingar eller snöskotrar är ett mellanting mellan cykel och bilar, de kräver inte körkort men förarbevis. Inom industrin finns det ett flertal olika truckar, traktorer och anda motordrivna funktioner som kräver truckkort eller maskin-förarkort. Idag krävs det även att man har motorsågskort.

Sjökort är viktigt att kunna tyda och läsa om man befinner sig ute till sjöss. Det finns en del kurser speciellt för privatpersoner som vill ta båtförarintyg, skepparexamen. De flesta kurser kan byggas på för att utöka dina kunskaper för att köra större båtar eller kanske på öppet hav  eller i utländska vatten eller kanaler.

Comments are closed.