Underhåll grävmaskinen

Precis som bilar kräver grävmaskiner underhåll och service med jämna mellanrum. Trots att allt funkar bra och du tycker att din maskin verkar fungera precis som vanligt så är det viktigt att du då och då gör en liten inspektion och servar den när det behövs.

GrävskopaGenom att underhålla din grävmaskin förebygger du att att den råkar ut för större skador. En större skada kan bli riktigt kostsam i jämförelse med de summor du lägger ut på vanlig serviceunderhållning. Grävmaskiner är inga billiga maskiner så det lönar sig verkligen i längden att man tar hand om sin maskin.

Du som jobbar som grävmaskinist har säkert redan en bra koll på vad man behöver göra för att hålla grävmaskinen i bra skick men det skadar aldrig att repetera sina kunskaper. Här följer de viktigaste utförandena av underhållningen av din grävmaskin.

Inspektion

Att regelbundet inspektera din grävmaskin är den allra viktigaste delen av underhållningen. Det är under inspektionen som man oftast märker avvikelser. När du gör en inspektion bör du titta på allt från placering, renhet och färg. Märker du att något är fel kan maskinen vara i behov av en reparation. Ju tidigare du upptäcker en skada, desto bättre.

Rengöring och smörjning

För att maskinen ska fungera korrekt är det viktigt med både renhållning och smörjning. Fokusera rengöringen främst på sådana delar som är utsatta, såsom kopplingar, skarvar och fogar. Använd rätt typ av smörjmedel i rätt mängd för grävmaskinens lager och övriga roterande delar. Glöm inte att även smörja gångjärn och andra glidytor vid behov.

Justering

Behöver något justeras, såsom åtdragning av anslutningar som lossnat, gör det direkt. Lösa delar kan utgöra en stor risk både för maskinen och ditt arbete.

Reparation

Om du upptäcker att någon del av maskinen är skadad och inte uppfyller de funktionella kraven bör du byta ut eller reparera den innan maskinen används igen. På Amas.se får du den hjälp du behöver för att hitta nya delar till din grävmaskin. Hos dem hittar du dessutom begagnade delar till bra priser.

Comments are closed.