Underhåll och service

När man äger en bil är det viktigt att denna med jämna mellanrum genomgår underhåll och service av olika slag. Även om man tycker att bilen fungerar alldeles utmärkt kan det ändå vara bra att regelbundet underhålla och serva den i förebyggande syfte. Huruvida man väljer att lämna in sin bil till en verkstad eller servar på egen hand är upp till en själv. Dock kan väl sägas att om man inte är riktigt kunnig vad gäller bilar bör man lämna in den.

En sak som förr eller senare alltid slits på en bil och behöver bytas ut är däcken. Att ha bra däck med bra grepp är oerhört viktigt inte minst med tanke på säkerheten. Enligt lag ska sommardäck ha ett så kallat mönsterdjup på minst 1,6 mm, dock är det rekommenderat att byta redan då mönsterdjupet understiger 3 mm. Vad gäller vinterdäck så är det lag på att dessa ska ha ett mönsterdjup på minst 3 mm, dock är det även här bra med ett djupare mönster.

En sak som man förvisso inte byter så ofta, men som är väl så viktigt att byta är kamremmen. Är en kamrem sliten kan det lätt gå sönder och skulle den göra detta så blir resultatet i princip ett motorhaveri, vilket kan bli väldigt kostsamt. När man behöver byta kamrem beror lite på vilken bilmodell man har.

Att byta tändstift är också något man behöver göra med jämna mellanrum för att inte få problem. Ett bra tips är att byta tändstift varje gång man lämnar in bilen för service eller servar den själv.

Comments are closed.